Food truck - wybieramy auto dostawcze
- 15.09.2023
- Nowydostawczy.pl
Zaczynasz swój biznes w gastronomii? Food trucki nadal cieszą się sporym zainteresowaniem. To również pierwszy krok dla osób, które chcą spróbować swoich sił w branży gastronomicznej. Dowiedz się jakie warunki trzeba spełnić oraz jaki samochód będzie najlepszy do zabudowy typu food truck.
Zakup food trucka i rozpoczęcie działalności gastronomicznej to duże wyzwanie dla większości osób, które planują taki krok. Dzięki naszemu poradnikowi szybko zapoznasz się z podstawowymi wymogami dotyczącymi takich pojazdów oraz sprawdzisz, które dokumenty będziesz musiał skompletować do założenia biznesu. Dowiedz się, jakie auto na food truck wybrać.
Podstawowe wymogi sanitarne dla food trucków
Food trucki muszą być zgodne z wymaganiami, które pozwolą w sposób higieniczny przygotowywać w nich żywność. Żeby uruchomić food trucka konieczne będzie uzyskanie niezbędnych pozwoleń, wśród których musi się znaleźć:
- dowód rejestracyjny pojazdu,
- wydruk z CEiDG podmiotu odpowiedzialnego za produkcję,
- umowa na wywóz śmieci oraz utylizację oleju,
- badanie wody,
- umowa pozwalająca na użytkowanie terenu, na którym będzie stał samochód.
Oprócz tego potrzebne będą orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych dla wszystkich pracowników oraz umowa zapewnienia im toalety z pobliskich źródeł lub podstawienie toalet przenośnych. Właściciel food trucka powinien zaopatrzyć się też w dokumentację GMP/GHP i HACCP.
Najważniejsze elementy wyposażenia
Na wyposażeniu powinien znaleźć się zlew dwukomorowy oraz miejsca do przechowywania odpadów z zamykanym wiekiem. Oprócz tego potrzebna będzie umywalka do mycia rąk, dostęp do ciepłej i zimnej wody, a także potrzebne do przechowywania żywności sprzęty takie jak lodówka i zamrażarka, z systemem kontroli temperatury wewnątrz. Jeżeli wewnątrz pojazdu mają znaleźć się urządzenia grzewcze, należy nad nimi zamontować okap.
Wybór odpowiedniego pojazdu i rodzaje pojazdów dostępnych na rynku
Najczęściej do roli popularnych food trucków wybierane są samochody do 3,5 tony. Dzięki temu może je prowadzić każdy, kto posiada prawo jazdy kategorii B, co znacznie ułatwia szukanie pracowników. Można zdecydować się na furgon lub model z pełną zabudową. Z przodu musi znaleźć się kabina, najlepiej z miejscem dla 2-3 osób. Dobrze jest wybierać modele z podwyższonym dachem, który w opisach producentów znakowany jest jako „H3”.
Nowy czy używany samochód dla food trucka - finansowanie i możliwości adaptacji
Zakupić można zarówno nowy, jak i używany samochód na food trucka. W przypadku samochodów nowych zdecydowaną zaletą jest możliwość zbudowania zabudowy od podstaw w dokładnie taki sposób, jaki może być potrzebny. Trzeba jednak liczyć się z nieco wyższymi kosztami takiego pojazdu. Z pewnością jego adaptacja pochłonie też więcej czasu.
Samochody używane z reguły są tańsze i w większości przypadków już zaadaptowane pod sprzedaż jedzenia. Dzięki temu można zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Z pewnością trzeba będzie jednak zainwestować np. w nowe oklejenie samochodu. Jeżeli zabudowę pojazdu będziesz modyfikować samodzielnie, trzeba będzie zadbać również o badania na Okręgowej Stacji Diagnostycznej.
Ranking samochodów polecanych do gastronomii
Mercedes-Benz Sprinter
Cena zakupu auta Mercedes Sprinter startuje już od 143 893 zł w 2023 roku. Modele z lat wcześniejszych można kupić znacznie taniej. Producent nie oferuje zabudowy dla food trucków, zatem trzeba zlecić to firmie zewnętrznej, kupić model z rynku wtórnego lub samodzielnie zająć się adaptacją.
Wady i zalety Mercedes-Benz Sprinter
Cechy modelu:
- ładowność nawet do 2900 kg i do 17 m2 przestrzeni ładunkowej,
- dostępność w wersjach klasycznych, a także z wysokim dachem (długość 5,93 oraz wysokość 2,64 m) oraz długich i z wysokim dachem (długość 6,97 m, wysokość 2,62 m),
- szeroki wybór wersji silnikowych.
Ford Transit
Ford Transit dostępny jest w 8 różnych wersjach, jednak rekomendujemy wybór podstawowego Forda Transit w wersji z największą ładownością. Transit może mieć masę całkowitą od 3100 kg do 5000 kg, jednak dla food trucków wybiera się najczęściej wariant do 3,5 t. Cena Forda Transit z 2023 roku startuje od 101 000 zł. Zabudową trzeba zająć się samodzielnie lub zakupić już przystosowane auto.
Wady i zalety Ford Transit
Cechy modelu:
- wszystkie części pojazdu, włącznie z kabiną kierowcy łatwo utrzymać w czystości,
- system Roll Stability Control (RSC), który uniemożliwia przewrócenie się pojazdu,
- dobre osiągi i łatwość dostosowania zabudowy ze względu na dużą popularność modelu w zastosowaniu gastronomicznym,
- bierny układ i alarm przeciwkradzieżowy na wyposażeniu fabrycznym.
Iveco Daily
Iveco Daily to nowoczesne auto w świetnej cenie z możliwością stworzenia aż 160 konfiguracji. Można zdecydować się na opcję klasycznego furgonu, jednak dla food trucków doskonale sprawdzi się wersja półprzeszklonego vana, który może mieć kubaturę 17,5 m3. Długość przedziału ładunkowego wynosić wówczas 5125 mm, a jego wysokość 1900 mm. Wersja z 2023 jest do kupienia w cenie od 221 400 zł.
Wady i zalety Iveco Daily
Cechy modelu:
- duże możliwości personalizacji w zakresie wymiarów i przestrzeni ładunkowej pojazdu,
- największa możliwa kubatura do uzyskania w jednej z konfiguracji to 19,6 m3,
- ze względu na popularność modelu na rynku wtórnym można znaleźć oferty z już przystosowanym Iveco Daily do sprzedaży jedzenia,
- pojazd jest oszczędny i dostępny w wersjach z masą całkowitą w przedziale od 3,5t do 7,2 t.
Renault Master
Cena modelu Renault MASTER startuje już od 124 500 zł, natomiast TRAFIC od 114 600 złotych. Dostępna jest również wersja EXPRESS VAN i KANGOO Van, które jednak w zastosowaniach gastronomicznych mogą okazać się zbyt małe. Każdy bez problemów znajdzie w ofercie idealną opcję dla siebie, ponieważ jest on dostępny w 160 różnych wersjach, dając jednocześnie aż 1 000 000 możliwości konfiguracji. Model cieszy dużą ilością miejsca w kabinie oraz takimi akcentami jak półeczka dla pasażera, inteligentny kokpit czy Easy load – system udogodnień związanych z korzystaniem z przestrzeni ładunkowej.
Wady i zalety Renault Master
Cechy modelu:
- ogromna ilość wersji i konfiguracji do wyboru,
- możliwość zakupu zabudowy u podwykonawców Renault,
- opcja wyboru wariantu z kubaturą od 18 do aż 30 m3,
- świetne ceny pojazdów na rynku wtórnym, brak problemów ze znalezieniem części zamiennych,
- szeroka dostępność używanych Renault Master z możliwością uzyskania korzystnego finansowania.
Citroën Jumper
Citroën Jumper w 2023 roku dostępny jest w wersji elektrycznej oraz z silnikiem diesla. Jego cena w najmniejszej wersji (L1H1) startuje od 128 850 zł netto. Dobrać można bardzo dużą ilość pakietów, które umożliwiają personalizację auta. Producent zadbał o bogate wyposażenie. Wymiary największego wariantu pojazdu to: długość 6363 mm, długość ramy do zabudowy 6308 mm, wysokość H3 - 2760 mm.
Wady i zalety Citroën Jumper
Cechy modelu:
- duży wybór wymiarów - L1, L2, L2S, L3, L4 oraz H1, H2 i H3,
- ładowność nawet do 1890 kg, pojemność przestrzeni ładunkowej do 17 m3,
- auto ma dobre opinie wśród kierowców, którzy zdecydowali się na jego zakup,
- doskonały stosunek ceny do jakości wykonania.
Finansowanie samochodów dla branży gastronomicznej
Finansowanie samochodów dla branży gastronomicznej na bardzo korzystnych warunkach znajdziesz w Nowydostawczy.pl. Możesz zdecydować się na kredyt lub leasing. W pierwszym przypadku kupując auto na firmę, raty kredytu nie można wliczać w koszty uzyskania przychodu, ale za to dokonuje się jego amortyzacji. W odniesieniu do leasingu można:
- wrzucać w koszty uzyskania przychodu 100% miesięcznej raty, jeżeli auto będzie wykorzystywane wyłącznie do celów prowadzonej działalności,
- wrzucić w koszty czynsz inicjalny i wykup samochodu – dokonując jednorazowego odpisu w przypadku, gdy wykup nie przekracza 10 tysięcy lub amortyzować auto powyżej tej kwoty,
- odliczać VAT i dokonywać odpisów wszystkich kosztów związanych z eksploatacją pojazdu.
W Nowydostawczy.pl znajdziesz kompleksową pomoc – doradców motoryzacyjnych, ubezpieczeniowych i finansowych, którzy pomogą wybrać odpowiednie auto, ofertę finansowania, a także podpowiedzą, co robić dalej, by otworzyć własny, gastronomiczny biznes!